PREGÓ ON ES CELEBRA EL POLLASTRE DEL PRAT

Dit i fet per Pere Tàpias

Diumenge 18 -12 - 2011

Introducció

Molt li plau a qui ha pregonat

per carrers, cantons i places,

en grans viles, quatre cases,

fins hi tot en un descampat,

prendre la paraula suara

doncs la paraula és encara

el nus de la humanitat.

Molt li plau la convidada,

agraeix la presència,

confia no defraudar,

mes aviat vol agradar,

a tota, tota la audiència.

Ciutat

Allà on la sal es troba

amb el fang portat pel riu

entre canyissars, joliu,

un pagès de sang molt jove

va plantar un pal de caoba

amb un rètol clarivident:

- Anuncio a tota la gent

que aquí queda fundat,

un poblet de bona clova

i per nom li poso: El Prat,

el que aquí dic no és broma.-

Demanem als Sants patrons

treball, salut i teca,

que puguem pagar l’hipoteca,

que no ens faltin calerons

Secà, conreu, regadiu,

història feta amb barcassa,

a banda i banda del riu,

aiguamolls, terra de caça,

indústria, totxo, ganassa

La Seda, La Paperera,

camins de sorra, drecera,

barraques, masies grans,

eixample, els dos gegants,

fums, soroll, entitats

aiguabarreig,c iutadans

tots plegats, barrejats,

entre tots s´ha fet història

cal guardar la memòria,

dels presents i avantpassats.

I trencant el cel blavís,

avions a tota pastilla

a Madrid, París, Sevilla,

a Palma, anar i tornar,

a Viladecans, a Gavà,

Alguaire i Fuentealbilla.

Tres coses té el Prat,

per les que ens cau la baba:

els melons, la carxofa

i per arrodonir l´estrofa,

el pollastre pota blava.

Aristòcrata del plat

el pollastre pota blava

es el marquès del Prat,

del Prat i tota la plana.

És el rei de la cassola

i si vol, sap ser humil,

embolicat amb pernil,

el pollastre sempre mola,

a la brasa, amb coca-cola

amb bolets, arrebossat,

amb samfaina, a la planxa

el pollastre sempre enganxa.

Amb carxofa, amb escarola

amb arròs, amb carmanyola

amb pèsols, fesols o fava,

un consell de poetastre,

pe triar un bon pollastre,

el del Prat, de pota blava.

El pollastre anys enrere,

era de l´àpat, la vedette.

era el que tancava el banquet

entre salses de primera.

Vingueren temps moderns

de les coses barates

i el pollastre il·lustrat

va passar a segon plat

fet a l´ast, amb patates.

Però sempre conserva

ja sigui pit o pota

prestigi, classe, solera

la seva carn és de primera

i això, senyors, es nota.

Deixeu-vos de punyetes

si la crisi us amarra

pels dallonses o pel ganyot

cassola, oli, al foc

i un pollastre pota blava.

Que el pollastre del Prat

“tiene cuerda para rato”

ja ho diu la Belén Esteban

-por este pollastre mato –.

Agrada a reis, a poetes

als banquers, als lletrats

als rics, als arreplegats,

als gormands, als tastaolletes,

als vidus, a les tietes

i també als indignats.

I aquí cau el teló

d´aquesta glosa glosada.

Que visca el poble del Prat

i el pollastre pota blava!

No hay comentarios: